Wij nodigen jou als professional van harte uit voor het congres "Van verliezen naar samen winnen". Samen gaan we kijken naar de impact van scheiding op ouders en kinderen én hoe we vanuit onze verschillende rollen kunnen bijdragen aan herstel en verbinding.
📅 Datum: 15 mei 2025
📍 Locatie: Firma van Buiten, Thijsseweg 1, 2629 JA Delft
⏰ Tijd: 12.30 – 17.30 uur
Programma
12.30 uur – Inloop
13.00 uur – Opening programma met dagvoorzitter Harmke Bergenhenegauwen (NJi)
Plenair programma
🎤 Tatum Dagelet – deelt haar persoonlijke ervaringen en vertelt over het programma Van Vader naar Moeder, gevolgd door een Q&A.
🎤 Leoniek van der Maarel – rouwtherapeut over verlies en rouw na scheiding en de bijbehorende uitdagingen.
💡 Workshops keuzeprogramma
Tijdens twee workshoprondes kun je actief aan de slag met thema’s rondom verlies, veerkracht en samenwerking. Alle workshops vind je hieronder
🎤 Plenaire terugkoppeling & loterij
Dagvoorzitter Harmke Bergenhenegouwen leidt de afsluiting, met aansluitend een loterij.
🥂 Informele netwerkborrel
Een moment om na te praten en ervaringen te delen.
Alle workshops waaruit je kan kiezen:
💡 Duurzaam Samenwerken na Scheiding door de ogen van het kind
👥 Door Villa Pinedo
Leer hoe kinderen een scheiding ervaren en hoe we beter kunnen aansluiten bij hun behoeften.
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, vooral voor kinderen. Hoe beleven zij deze verandering? Wat hebben zij nodig om zich gehoord en gesteund te voelen? En hoe kunnen ouders en professionals hierop inspelen?
Tijdens deze inspirerende sessie van Villa Pinedo kijken we door de ogen van het kind. We krijgen inzicht in hun ervaringen, emoties en behoeften. Aan de hand van persoonlijke verhalen en praktijkvoorbeelden leren we hoe we op een duurzame manier kunnen samenwerken na een scheiding, met het welzijn van het kind als uitgangspunt.
Wil jij beter begrijpen wat een scheiding betekent voor een kind en hoe je hier in jouw rol als ouder of professional beter op kunt aansluiten? Laat je inspireren door de ervaringsdeskundigen van Villa Pinedo en ontdek hoe we samen kunnen zorgen voor een toekomst waarin kinderen zich veilig en gesteund voelen.
💡 Impact dynamiek samengesteld gezin – workshop opstelling
👥 Door Stiefacademie Nederland- Karin den Hollander
De dynamiek binnen een samengesteld gezin verschilt sterk van die in een kerngezin. Veel stiefouders en biologische ouders ervaren spanning en onzekerheid. Het is een zoektocht naar balans voor alle betrokkenen. Wil jij ervaren hoe een samengesteld gezin zich vormt, welke plek loyaliteitsconflicten, rouw en verbondenheid krijgen in het systeem en welke impact dit heeft op de kinderen en ouders?
Doe dan mee aan ‘de lintenoefening’.
Deze oefening is een eye-opener voor hulpverleners, vrijwilligers en iedereen die betrokken is bij samengestelde gezinnen. Door te voelen en te ervaren middels een interactieve opstelling, ontstaat er meer inzicht in de behoeften van de gezinsleden en hoe zij ondersteund kunnen worden.
💡 Drama en de Balansdriehoek; gevangen in drama of in controle van uit balans – ervaringsgerichte workshop
👥 Door Marjolein Deelen en Anouk Klomp – Kenniscentrum Kind en Scheiding
Wil jij ervaren hoe het is om als gescheiden ouder in een onmachtige dynamiek te verkeren, en ben je op zoek naar handvatten om als professional een ouder te begeleiden naar meer controle en focus op de kinderen? Doen dan mee aan deze workshop!
Middels een ervaringsoefening ontdek je de verschillende posities binnen de drama driehoek en ontvang je waardevolle tools om ouders te begeleiden naar een actieve doenersrol vanuit de balansdriehoek.
💡 Ervaren ingewikkeldheid van verlies en rouw na scheiding
👥 Door Linda Hebing en Judith van der Hoeven - Kenniscentrum Kind en Scheiding
Een scheiding is een verlies en bij verlies hoort rouw. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. Ben je benieuwd welke invloed het rouwproces van alle betrokkenen heeft op het scheidingsproces en hoe je ouders hierin kunt ondersteunen? Doen dan mee aan deze workshop! Aan de hand van de Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel krijg je inzicht in de complexiteit van rouw na scheiding.
Middels een ervaringsoefening bieden we deelnemers waardevol inzicht in de impact van rouw en verlies op het scheidingsproces. We verkennen hoe deze emoties niet alleen de betrokken ouders, maar ook de kinderen beïnvloeden. Daarnaast bieden we handvatten voor professionals die ouders begeleiden in deze uitdagende periode.
💡 Scheiding versus veiligheid
👥 Door Cora Bakker, JB West
Wat betekent een scheiding voor de veiligheid van een kind, en hoe kunnen we als professionals daarin ondersteunen?
Een scheiding brengt niet alleen emotionele veranderingen met zich mee, maar kan ook gevolgen hebben voor de veiligheid en het welzijn van een kind. Hoe herken je signalen van onveiligheid? Wat zijn de risico’s in complexe scheidingen? En hoe kunnen we als professionals effectief handelen om het kind centraal te stellen?
In deze sessie deelt de JB West haar expertise over de impact van scheiding op de veiligheid van kinderen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en inzichten uit de jeugdbescherming bespreken we hoe we vroegtijdig signalen kunnen oppikken en welke interventies bijdragen aan een veilige omgeving voor het kind.
Wil jij als professional meer handvatten om gezinnen in scheiding te ondersteunen en de veiligheid van kinderen te waarborgen? Mis deze waardevolle sessie niet!
💡 Taal – spreken we dezelfde taal?
👥 Door Mariska Klein Velderman en Lieke de Jong (TNO)
Hoe zorgen we ervoor dat kinderen, ouders en professionals elkaar écht begrijpen bij complexe ouderrelaties?
Communicatie is de sleutel tot begrip, maar spreken kinderen, ouders en professionals eigenlijk wel dezelfde taal? In complexe ouderrelaties en scheidingssituaties kan miscommunicatie leiden tot extra spanningen en misverstanden. Hoe zorgen we ervoor dat alle betrokkenen elkaar écht begrijpen en dat de stem van het kind gehoord wordt?
Deze sessie gaat over het belang van taal en communicatie in scheidingssituaties. We bespreken het Klein-maar-fijn project. Het uitgangspunt in dit onderzoek is dat het elkaar verstaan voorwaarde is om samen te kunnen werken vanuit vertrouwen en verbinding. Daarnaast kan de taal die gebruikt wordt mogelijk bevorderend of juist belemmerend werken in het komen tot vertrouwen en verbinding.
Wil jij als professional, ouder of begeleider meer inzicht krijgen in hoe taal en communicatie kunnen bijdragen aan een positieve dynamiek binnen complexe ouderrelaties? Dan is deze sessie een must!
💡 Betaald! Maar door wie?
👥 Sprekers volgen nog
Scheiden heeft veel impact op ouders en kinderen. Met hulp (geïndiceerde-, gedwongen- en preventieve hulp) zijn kosten gemoeid die de gemeente betaalt. Maar wat moet er allemaal betaald worden en wie doet dat vanuit welk potje. Een verhelderende workshop over de financiële kan van de hulp bij scheiding. Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan vooral in!
💡 Inspiratieworkshop Duurzaam Ouderschap na Scheiding
👥 Door Mariska Rijnhart
Mariska gaat jullie meenemen in het nieuwe denkkader en ervaringen vanuit de praktijk. We bespreken de focus van visie van ouders op ouderschap. Hoe kan je hiermee als hulpverlener aan de slag?
SKJ-accreditatie is aangevraagd.
Wil je bij het congres aanwezig zijn? We kijken uit naar je komst!
Meld je aan vóór 25 april aan via deze knop: