Welkom bij het scheidcafé: “Scheiden is niet makkelijk, maar je staat er niet alleen voor”

Scheiden is niet zomaar iets. Het is een van de moeilijkste dingen die je kunt doormaken, en dat geldt niet alleen voor jou als ouder, maar ook voor je kinderen. Gelukkig hoeft het niet allemaal alleen te worden gedaan. Judith van der Hoeven is medeoprichter van het Scheidcafé. Samen met haar collega's heeft ze een platform gecreëerd waar ouders, na of tijdens hun scheiding, laagdrempelig steun kunnen vinden. Het Scheidcafé biedt hen niet alleen informatie, maar ook ruimte voor herkenning, delen en helen.

Van training naar café

Het idee voor het Scheidcafé is ontstaan vanuit de ervaring van Judith en haar collega’s met de “Scheidingsatlas”, een serie trainingen voor ouders. “Bij de training kwamen veel ouders met dezelfde vragen en zorgen, en ze herkenden zich in elkaar. Ze kwamen daar zonder hun ex-partner, maar hadden soms behoefte om met anderen te praten en om dat lotgenotencontact te ervaren,” vertelt Judith.

“Het was leuk om te horen hoe ouders in die laatste sessie aangeven nog geen genoeg te hebben van de trainingen. Ze wilden meer van dat, meer diepgang, maar ook praktische tips van anderen die ergens al ervaring mee hebben en over de zaken die hen op dat moment het meeste bezig hielden. Zo ontstond het idee om korte bijeenkomsten te organiseren. Geen zware trajecten, maar sessies van anderhalf uur waar ouders zichzelf kunnen herkennen en de ruimte krijgen om hun verhaal te doen.”

Herkenbare thema’s

In het Scheidcafé staan thema’s centraal waar ouders écht wat aan hebben, zoals omgaan met verlies, rouw en veranderingen in het gezin.

Judith: “Een scheiding betekent niet alleen het einde van je relatie, maar vaak ook van hoe je gezin er altijd uitzag. Er verandert veel en je gaat merken dat bijvoorbeeld de tradities die je met elkaar had, nu misschien veranderen. “Wil je vrijdag pizza-avond nog steeds blijven doen? Of bedenk ik iets nieuws wat past bij deze situatie?”

Ook samengestelde gezinnen komen aan bod. “Als je een nieuwe partner hebt, wat betekent dat dan voor de kinderen? Wat is hun rol? En hoe zorg je dat de kinderen zich gehoord blijven voelen, zonder dat er te veel druk op ze komt te liggen? Dat soort vragen leeft echt bij ouders. En dan is het fijn om met anderen te praten die dat ook meemaken.”

Leren van ervaringen en verhalen

Wat het Scheidcafé echt bijzonder maakt, is de ruimte voor ouders om samen in gesprek te gaan na de bijeenkomst. Judith: “Na zo’n sessie is er tijd om te praten, om ervaringen te delen. Dat gesprek is soms nog belangrijker dan de info die we hebben gegeven, omdat ouders daar elkaar kunnen treffen en ervaringen uitwisselen.” 

Ook de samenwerkingen met externe partijen dragen bij aan de rijkdom van het aanbod. Judith vertelt over de inspiratiesessie van Villa Pinedo, waarin jongeren met gescheiden ouders hun ervaringen delen. “Ouders worden vaak echt geraakt door de verhalen van kinderen. Het is een moment van reflectie, omdat ze dan (opnieuw) beseffen welke impact bepaalde vragen of gedragingen kunnen hebben. ‘Heb je het leuk gehad bij mama?’ kan een onschuldige vraag zijn voor een ouder, maar voor een kind kan dit een enorme last creëren.”

En er is de theatervoorstelling ‘Nu is het echt’, waarin twee acteurs het verhaal van kinderen die horen dat hun ouders gaan scheiden, spelen. “Ouders kijken naar die voorstelling en zeggen vaak: ‘Nu begrijp ik pas hoe het is voor mijn kinderen. Hoe zij zich voelen als ze te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan.’ Dat besef is echt krachtig.” 

Het Scheidcafé: voor iedereen, zonder druk

Wat Judith belangrijk vindt, is dat het Scheidcafé een plek is zonder druk. “Het is laagdrempelig, en je zit er niet meteen in een verplicht traject. Het is een moment om even stil te staan bij wat er nu speelt en van anderen te horen hoe zij dingen aanpakken. We houden de bijeenkomsten kort, zodat het makkelijk in je agenda past, maar het blijft wel waardevol.”

Het Scheidcafé biedt ouders die in het scheidingsproces zitten, de kans om met hun netwerk langs te komen. Judith: “Als je een nieuwe partner hebt, kun je die meenemen naar de bijeenkomst over samengestelde gezinnen. Of misschien is je moeder wel de juiste persoon om mee te nemen als je vragen hebt over verlies en transitie. We willen ouders zoveel mogelijk ruimte geven om het proces op hun eigen manier te doorlopen.”

Het is een plek waar je ervaringen kunt delen, zonder verplichtingen. “We hopen dat het mensen helpt om in beweging te komen, zodat ze de steun kunnen vinden die ze nodig hebben. Of dat nu bij ons is of bij een van onze partners die verder kunnen helpen. En als je daarna nog vragen hebt, kunnen mensen altijd contact opnemen met de bureaudienst voor verdere ondersteuning,” zegt Judith.

Meer weten?

Lees hier meer over het Scheidcafé en meld je aan voor een van de avonden: het scheidcafé.

Deze nieuwsberichten vind je misschien ook interessant

Liever persoonlijk contact?

Stel hieronder je vraag. Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. Je mag je vraag ook via Whatsapp (06 112 59 195) of e-mail (info@kenniscentrumkindenscheiding.nl) aan ons stellen. Ook dan reageren we binnen 2 werkdagen. Of geef ons een belletje op 06 112 59 195, dan krijg je meteen iemand aan de lijn!

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het verplichte veld achternaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.
Het verplichte veld woonplaats is niet ingevuld
Het verplichte veld mijn vraag is niet ingevuld