De rol van grootouders
Gepubliceerd op: 17 maart 2021
Tegenwoordig is er in Nederland meer aandacht voor de positie van grootouders. Wanneer ouders besluiten om uit elkaar te gaan, heeft dit invloed op de kinderen, alle betrokkenen en de partners zelf. De relatie tussen grootouders en kleinkinderen is in de afgelopen jaren sterker geworden. Grootouders passen vaak meer op hun kleinkinderen, waardoor er een hechtere band ontstaat.
Is er een betekenisvolle relatie? Dan ontstaat er een vangnet voor kinderen. Het uitgangspunt zou moeten zijn of het kind contact wil met de grootouder. Er zou in geval van echtscheiding in de ouderschapsplannen standaard aandacht kunnen worden besteed aan contact met grootouders, waarbij geredeneerd wordt vanuit het belang van het kind.
Er kan door de rechter een omgangsregeling worden vastgesteld tussen het kind en degene die in een ‘nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind’. Wanneer er sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking wordt dit ook wel ‘family life’ genoemd. Dit betekent dat grootouders op grond van deze regel de rechtbank kunnen verzoeken een omgangsregeling te laten vaststellen tussen hen en de kleinkinderen.
Wanneer je geen deel mag uitmaken van het leven van je kleinkinderen kun je eerst in gesprek gaan met de ouders. Mocht dit niet lukken, kan mediation een oplossing zijn. Door middel van mediation kan er met behulp van een derde gekeken worden naar een oplossing van het probleem.
Heb je hier vragen over of wil je meer informatie? Neem dan telefonisch contact met ons op of sluit aan bij het spreekuur met een mediator of een advocaat.