Ervaringsverhaal: Sophie’s kijk op haar scheiding en een nieuw samengesteld gezin

Gepubliceerd op: 03 september 2024

Sophie weet als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn om een samengesteld gezin te vormen na een scheiding. Sinds 2011, toen ze zelf gescheiden raakte, heeft ze een nieuwe partner gevonden en samen met hem een nieuw gezin opgebouwd. Deze persoonlijke ervaringen hebben haar gevormd en geleid naar haar rol bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding, waar ze anderen helpt met vergelijkbare situaties.

Een nieuwe start en de uitdagingen van een samengesteld gezin

Sophie’s scheiding in 2011 was moeilijk, vooral omdat haar kinderen toen nog heel jong waren. “Het was een zware periode waarin je erachter komt dat het huwelijk waarvoor je ooit samen hebt gekozen niet werkt. Dat met kinderen op zo’n jonge leeftijd maakt het pittig om deze beslissing samen te maken. We deden ons best om goed samen te blijven werken voor de kinderen. Het belang van onze kinderen stond altijd voor op, met jonge kinderen is communicatie erg belangrijk en hier stonden we ook beide achter. We spraken nooit negatief over elkaar, wat hielp,” vertelt ze.

Na haar scheiding ontmoette Sophie haar huidige partner Marcel, die in hetzelfde dorp woonde. “Onze kinderen kenden elkaar al van school, maar het samenvoegen van onze gezinnen was niet makkelijk. De relatie tussen Marcel en zijn ex-partner was erg moeizaam, en dat had veel impact op ons gezin,” herinnert ze zich. De ex-partner van haar huidige man sprak negatief over Sophie, wat leidde tot een loyaliteitsconflict bij de oudste dochter van haar partner. “Ze wilde alleen bij haar moeder wonen omdat ze me niet mocht vanwege de negatieve verhalen.”

Omgaan met verschillen en grenzen stellen

Sophie vindt het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen die voor iedereen gemakkelijk toe te passen zijn. Dit zijn voornamelijk wel de basisregels, bijvoorbeeld over het huishouden. “Soms moet je leren om dingen los te laten en accepteren dat elk huishouden zijn eigen regels heeft. We proberen samen regels op te stellen, maar dat kan best lastig zijn,” vertelt ze. Ze herinnert zich een situatie waarin Marco afspraken had gemaakt met zijn ex-partner en kinderen. Dit ging bijvoorbeeld over een tijd van thuiskomen voor de kinderen. Marco werd alleen niet serieus genomen en dat brengt veel verwarring. “Nadat we met zijn alle bij elkaar de regels hadden opgesteld, kregen de kinderen te horen dat deze bij mama niet golden. Dus dat ze bij mama alles mochten doen en laten, maar dat mochten ze vooral niet met papa delen. Dat zorgde voor verwarring en maakte het moeilijker om open en eerlijk te zijn met elkaar,” legt Sophie uit.

Sophie vindt het ook belangrijk om goed met de kinderen te overleggen en hen te steunen bij het accepteren van de nieuwe gezinssituatie. “We zorgen ervoor dat de kinderen met alle problemen bij ons terecht kunnen en geven een objectieve mening. Ook wanneer het een situatie betreft met de andere ouder. Alles is bespreekbaar en we oordelen niet,” vertelt ze. “We praten veel met elkaar en zorgen ervoor dat we op de hoogte blijven van belangrijke dingen in elkaars leven. Kinderen moeten hun gevoelens kunnen delen,” vult ze aan. Ondanks de moeilijkheden heeft Sophie geleerd om hulp van buitenaf te accepteren, zoals systeemtherapie voor haar dochter en coaching voor haar partner. “Mijn dochter heeft geleerd hoe iedereen binnen een gezin een andere rol aanneemt en welke invloed dit kan hebben op de gezinssystemen. Ze kwam in een nieuwe samenstelling terecht en het was voor haar moeilijk zichzelf in een rol te identificeren. Soms kun je het niet allemaal zelf oplossen en dan is een objectief persoon erbij heel prettig. Zo werkte dit ook voor Marco, hij heeft zijn gevoelens over onze struggels kunnen delen met iemand die van buitenaf kijkt en hem kon helpen met het reguleren van zijn gedachten en emoties.” 

Advies voor nieuwe samengestelde gezinnen

Sophie raadt nieuwe gescheiden ouders aan om altijd het belang van de kinderen voorop te stellen. “Doe geen grote stappen zoals samenwonen te snel. Geef het tijd en onderschat de complexiteit niet,” adviseert ze. “En vooral: probeer nooit negatief te praten over je ex-partner in het bijzijn van je kinderen. Dat kan echt schadelijk zijn voor het gezin.”

*Sophie heet eigenlijk anders, maar voor de privacy van haar en haar kinderen is gekozen voor een andere naam. 

Op zoek naar meer tips voor jouw samengestelde gezin?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.