Kenniscentrum Kind en Scheiding bestaat vier jaar
Gepubliceerd op: 14 mei 2021
Op 15 mei 2017, de dag van het gezin, opende het Kenniscentrum Kind en Scheiding haar deuren. Nu vier jaar verder is het Kenniscentrum niet meer weg te denken. We hielpen in totaal 5058 ouders, kinderen en professionals. Maar wat doen wij nu eigenlijk bij het kenniscentrum?
Spreekuren en bureaudienst
De vaste medewerkers bemannen de spreekuren en bureaudiensten, waarbij de spreekuren worden verzorgd door de maatschappelijk deskundige van het kenniscentrum in samenwerking met een externe deskundige. De externe deskundigen zijn advocaten, mediators/scheidingsspecialisten, stiefcoaches, scheidingscoaches, een kinderpsycholoog en een emotie therapeut. De externe deskundigen bieden hun diensten vrijwillig aan.
Op werkdagen is het kenniscentrum bereikbaar voor vragen via telefoon, mail en app en nu ook via chat.
Verzorgen preventieve interventies voor kinderen, ouders
Het kenniscentrum verzorgt, soms in samenwerking met andere aanbieders, interventies voor kinderen: Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s, KIES, !JES en Ik kan het vertellenen voor ouders ScheidingsATLAS. Via de site van het kenniscentrum kunnen ouders, kinderen en professionals zich aanmelden voor de interventies die in de regio worden aangeboden.
Deskundigheidsbevordering professionals
Het kenniscentrum verzorgt themabijeenkomsten aan professionals, welke zijn geaccrediteerd door SKJeugd.
Screening interventies
Een medewerker kenniscentrum screent of het aanbod Recht doen aan je kind, Kinderen uit de Knel of SCHIP-aanpak aansluit bij de hulpvraag van een gezin. Het advies wordt één op één overgenomen door de jeugdhulpaanbieder.
Uniform Hulp Aanbod (UHA) rechtbank
Het kenniscentrum is het aanmeldpunt voor het UHA en draagt zorg voor de rechtmatige verwijzing vanuit de Jeugdwet.
Sociale kaart
Het kenniscentrum heeft een uitgebreide sociale kaart met aanbod op het gebied van scheiding in de regio. Deze wordt continu up to date gehouden.
5 gesprekken model
Soms is een consult bij het spreekuur niet voldoende, maar verwijzing naar een zorgaanbieder te groot. Het kenniscentrum kan dan maximaal vijf gesprekken aanbieden.
Regiolab Den Haag – Scheiden zonder Schade
Het kenniscentrum sluit aan bij het regieteam van het regiolab Den Haag en werkt mee aan de pilots die vanuit het programma Scheiden zonder Schade worden ingezet. Denk hierbij aan de pilot Gezinsvertegenwoordiger, de deskundigheidsbevordering, pilot contactverlies en de pilot Gezamenlijke toegang ouders bij de rechtbank.