Regiegroep Scheiding Haaglanden – ontwikkelingen
Gepubliceerd op: 13 mei 2021
In 2018 zijn we in de regio Haaglanden gestart met de Regiegroep Scheiding Haaglanden. Met dit nieuwsbericht brengen wij jou graag op de hoogte van de activiteiten en werkzaamheden van de Regiegroep Scheiding Haaglanden. In 2019 en 2020 heeft de regiegroep een drieluik met algemene informatie over scheiding aangeboden aan Schoolmaatschappelijk werkers. In 2021 en 2022 staat het thema Dreigend contactverlies op de agenda. Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht neem dan contact op met de regiegroep via info@kenniscentrumkindenscheiding.nl .
2019 en 2020 - Drieluik voor Schoolmaatschappelijk Werk
In 2019 heeft de regiegroep de behoefte van schoolmaatschappelijk werkers (SMW-ers) aan kennis over scheiding geïnventariseerd. De achterliggende gedachte was om zo preventief mogelijk de deskundigheid op het gebied van scheiding in de regio Haaglanden te optimaliseren.
Die behoefte aan kennis was er zeker. Daarom is er voor de SMW’ers een drietal themabijeenkomsten ontwikkeld, een zogenaamd drieluik over:
- 1 Juridisch kader bij scheiding
- 2 Richtlijn Scheiding
- 3 ‘Ik de SMW’er’.
Het Kenniscentrum Kind en Scheiding (KKS) heeft het drieluik gecoördineerd. De partners van de regiegroep hebben de themabijeenkomsten samen verzorgd .
In totaal hebben 54 medewerkers van Xtra, Schoolformaat, Kwadraad en de gemeente Den Haag deelgenomen aan het drieluik.
1. Juridisch kader bij scheiding
De eerste bijeenkomst, Juridisch kader bij scheiding is gezamenlijk verzorgd door een voorzitter van de Jeugdbeschermingstafel Den Haag, een advocaat bij VHB advocaten en een rechter bij de rechtbank Den Haag.
Tijdens deze bijeenkomst hebben zij de deelnemers relevante juridische informatie gegeven, zodat ze deze kennis zouden kunnen toepassen in de hulpverlening aan gescheiden ouders en hun kinderen. Het ging om informatie over het juridisch scheidingsproces, de rechtspositie van de minderjarigen, erkenning en gezag, het ouderschapsplan, zorgtaken, kinder- en partneralimentatie, financiën/boedelscheiding, contact en zorgregeling.
2. Richtlijn bij scheiding
Een tweede themabijeenkomst ging over de (herziene) richtlijn Scheiding en problemen bij jeugdigen. De landelijke organisaties NJI, Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming, NIP en NVO hebben samen een online webinar hierover georganiseerd. De SMW’ers konden hieraan deelnemen. Om te achterhalen of de informatie voldoende was, hebben de deelnemers aansluitend aan het webinar een evaluatieformulier ontvangen. Hierop konden zij ook aangeven of zij aanvullende informatie wilden ontvangen
3. SMW’er in de praktijk
De laatste bijeenkomst, ‘Ik de SMW’er’, is verzorgd door een maatschappelijk deskundige en trainer van het Kenniscentrum, een gedragswetenschapper van de Raad voor de Kinderbescherming en een professioneel trainingsacteur.
In deze bijeenkomst is voornamelijk aandacht besteed aan psycho-educatie en gesprekstechnieken. Hetgeen de deelnemers leerden in het eerste deel, hebben zij kunnen toepassen in het tweede deel met de trainingsacteur. Bijvoorbeeld: kennis over de werking van het brein in stressvolle tijden maakt dat men in het gesprek met de client (trainingsacteur) anders kan reageren. Met deze kennis kan de SMW’er het gesprek beter op gang houden. Daarnaast is aandacht besteed aan onder andere de positionering van de SMW-er ten opzichte van de ouders, het kind en de school.
Vervolg
Het drieluik is goed ontvangen door de schoolmaatschappelijk werkers. In afstemming met de gemeenten wordt het drieluik aangeboden aan een volgende groep professionals die te maken hebben met gezinnen in scheiding.. Zodra hierover meer bekend is, informeren we de desbetreffende groep professionals.
2021-2022 – Dreigend contactverlies
In de komende twee jaar zal de Regiegroep Scheiding Haaglanden zich richten op het thema dreigend contactverlies. Dat is een belangrijk en ingewikkeld thema zonder kant-en-klare oplossing. Op dit moment zijn wij bezig met verkennende sessies waarbij we onder andere door middel van een klantreis in beeld brengen waar je als ouder mee te maken krijgt als je hulp zoekt bij dreigend contactverlies'. Daarnast worden de verschillende visies, werkzaamheden en invalshoeken met elkaar besproken. Met als doel is om toe te werken naar een gemeenschappelijke taal en een overzicht van de sociale kaart voor hulp bij dreigende contactverlies samen te stellen.
De regiegroep Scheiding Haaglanden is een samenwerking van verschillende organisaties in de regio Haaglanden op het gebied van scheiding. De regiegroep wordt geleid door JB west en Kenniscentrum Kind en Scheiding. De volgende organisaties/beroepsgroepen sluiten aan: Raad voor de Kinderbescherming, JBT, gemeente Den Haag, Veilig Thuis. Er wordt meegelezen door: advocaat, mediator, rechtbank en verschillende zorgaanbieders.