Simone volgde de ScheidingsAtlas: ‘Fijn om te sparren met andere ouders’

Gepubliceerd op: 31 januari 2023

Als je gaat scheiden of net gescheiden bent, komt er veel op je af. Simone weet dat als geen ander. Toen zij en haar ex-partner uit elkaar gingen, zorgde dat voor veel onrust, ook bij hun vierjarige zoon Jesse. Inmiddels hebben ze alle drie een training gevolgd bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Simone deelt haar ervaringen en vertelt wat deze trainingen hen hebben gebracht.

Uit elkaar

Simone: ‘De scheiding met mijn ex-partner was best ingewikkeld. Vooral omdat ik, nadat we hadden besloten uit elkaar te gaan, nog niet direct een huis kon vinden. Daarom woonden we nog ruim een half jaar met elkaar in hetzelfde huis. Inmiddels had ik een nieuwe vriend. Wachtend op een eigen huis hield ik vol om bij mijn ex te wonen. Totdat het écht niet meer ging. Mijn ex was fysiek agressief en ik wilde niet langer dat Jesse dat meekreeg. Zonder nieuw huis ben ik toen vertrokken, en met mijn zoontje ingetrokken bij mijn nieuwe vriend. 

Niet alleen

Jesse ging inmiddels naar school, maar daar ging het niet goed. Hij was vaak boos, rebels, luisterde niet en kopieerde het agressieve gedrag dat hij thuis had gezien. Heel naar om je kind zo te zien. Ik kreeg gelukkig goede ondersteuning vanuit school en het consultatiebureau JGZ. Zij gaven mij ook de tip om eens bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding te kijken. Daar kwamen we al snel uit bij de Stoere Schildpadden training: een training van 12 bijeenkomsten voor kinderen van 4-6 jaar, waarin ze hulp krijgen bij het verwerken van de scheiding van hun ouders en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Al vanaf de eerste sessie vond Jesse het heel leuk. Hij heeft de training inmiddels bijna afgerond. Thuis vraagt hij me regelmatig: ‘mag ik vandaag naar de stoere schildpadden?’ Ik zie dat het hem helpt om te luisteren naar de andere kinderen, en te beseffen dat hij niet de enige is. Thuis vertelt hij daar ook over, dan zegt hij: ‘die papa en mama zijn ook aan het scheiden’.

Samen sparren

Ondertussen meldde ik mezelf en mijn ex aan voor een training voor ouders: ScheidingsAtlas. Het zijn twee avonden met een trainer en een groepje ouders in dezelfde situatie. Je zit trouwens niet met je ex in het groepje: er zijn twee groepen tegelijk een jouw ex zit dan in die andere groep. Ik vond de training heel helpend, maar eerlijk gezegd heb ik ons vooral aangemeld omdat ik wilde dat mijn ex de tips en adviezen meekreeg. Het gaat namelijk over communicatie met de andere ouder en hoe je je kind zo goed mogelijk ondersteunt tijdens en na de scheiding. Ik had me daar zelf ook al in verdiept, maar tijdens de training vond ik het heel fijn om met de andere ouders te kunnen sparren. Je hoort hun struggles en kan samen sparren over goede oplossingen en tips. De training is nu voorbij, maar met de ouders van mijn groepje hebben we een whatsappgroepje gemaakt. Die is best actief, we praten regelmatig met elkaar en gaan binnenkort een bakkie doen. 

Rust en goed contact

Mijn ex en ik doen het nu hartstikke goed, vind ik. We hebben goed contact en als Jesse bij een van ons is, maar met de ander wil bellen, doen we dat gewoon en dan praten we ook even met elkaar. Ook met Jesse gaat het goed. Hij heeft nog twee sessies, dan heeft hij de Stoere Schildpadden afgerond. Het Kenniscentrum had me ook het telefoonnummer gegeven van een kinderpsycholoog. Daar heb ik bijna een uur mee gebeld en veel tips van gekregen. Ik heb Jesse op een nieuwe school en bso gezet, zodat hij een frisse start kon maken. Hij heeft nu veel meer rust, merk ik. De trainers van de ScheidingsAtlas hebben mij ook aangeboden dat ik ze altijd mag bellen, bijvoorbeeld als ik een moeilijk gesprek even samen met hen wil voorbereiden. Dat, samen met het contact met de ouders in het whatsappgroepje, laat mij zien: ik sta er niet alleen voor.’

Ook een training volgen?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.