Van boosheid naar rust: “Hoe ‘Stoere Schildpadden’ en ‘Dappere Dino’s’ kinderen helpen bij een scheiding.”

Gepubliceerd op: 06 november 2024

Een scheiding heeft impact op kinderen en kan kinderen soms diep raken. Stel je een jong kind voor dat elke week moet wennen aan een nieuwe routine – van het afscheid nemen bij de voordeur, het missen van een ouder, tot het omgaan met een nieuw gezicht aan de eettafel. Bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding bieden we gerichte en preventieve trainingen aan, zoals ‘Stoere Schildpadden’ en ‘Dappere Dino’s’. Deze zijn er voor alle kinderen met gescheiden ouders, of deze scheiding goed of wat minder goed verloopt. 

Eline Wubben, maatschappelijk deskundige met een achtergrond in de pedagogiek, speelt een belangrijke rol in het aanbieden van deze trainingen. Ze legt uit: "ze leren om te gaan met de scheiding van hun ouders, door het leren herkennen van gevoelens en om te gaan met emoties, het leren van vaardigheden probleem oplossen, weten dat er allemaal verschillende gezinnen zijn en het ervaren van lotgenotencontact. We bieden hen een veilige plek om hun gevoelens te uiten en vaardigheden aan te leren die hen helpen om met de veranderingen om te gaan."

De trainingen: stoere schildpadden en dappere dino’s

De trainingen zijn gericht op kinderen in verschillende leeftijdsgroepen: ‘Stoere Schildpadden’ voor kinderen van 4 tot 6 jaar en ‘Dappere Dino’s’ voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Deze trainingen bieden geen therapie, maar zijn bedoeld om kinderen op een speelse en laagdrempelige manier te ondersteunen. Eline legt uit: "Door het gebruik van handpop Sam bij de Stoere Schildpadden en handpop Rex bij de  Dappere Dino’s, die evenoud zijn als de kinderen in de groep en ook gescheiden  ouders hebben,  creëren we een veilige en herkenbare omgeving voor de kinderen. We gebruiken verhalen en voorbeelden om thema’s rondom scheiding bespreekbaar te maken."

Een belangrijk onderdeel van de trainingen is het aanleren van vaardigheden en het creëren van lotgenoten contact voor kinderen om hun emoties te delen. Eline vertelt over een specifieke activiteit: "Kinderen mogen met poppetjes hun gezin neerzetten, de kinderen  zien dat elke gezinssamenstelling uniek is en dat dit helemaal oké is. We leren hen ook om oplossingsvaardigheden te ontwikkelen door op spelenderwijs de stappen van probleem oplossen te doorlopen. Hierin een onderscheid te maken tussen problemen die je wel op kunt lossen en problemen die je als kind niet op kan lossen en te bespreken wat ze kunnen doen in verschillende situaties.

Voorbeelden en ervaringen

Eline deelt enkele voorbeelden van de impact die de trainingen hebben. "Een veelvoorkomende situatie die we met de kinderen in de groep bespreken, is het afscheid nemen bij wisselmomenten tussen ouders. Kinderen vinden dit vaak moeilijk en kunnen boos of verdrietig reageren. We leren hen dat alle gevoelens die zij hebben goed zijn en hoe zij het beste met de situatie om kunnen gaan door het volgen van de stappen probleem oplossen. Zoals bijvoorbeeld het meenemen van een foto van hun ouder naar het andere huis. Dit biedt hen troost en helpt bij het accepteren van hun nieuwe situatie."

Daarnaast worden kinderen geholpen bij het begrijpen van emoties. "We doen spelletjes waarin we de verschillende basisemoties, bang, boos, blij en bedroefd/verdrietig aan bod laten komen. Kinderen leren de verschillende gevoelens herkennen, benoemen en voelen én dat alle gevoelens goed zijn. Dit doen we met behulp van pictogrammen, afbeeldingen en gebaren."

Impact en toekomst

Eline benadrukt de positieve veranderingen die ze ziet bij kinderen na de trainingen. "Ouders vertellen vaak dat hun kinderen rustiger zijn, minder boos en beter in staat om vragen te stellen en hun behoeften te benoemen. Dit laat zien dat de trainingen echt bijdragen aan het welzijn van de kinderen."

Het Kenniscentrum blijft de trainingen structureel aanbieden. De trainingen zijn onderzocht door TNO en staan opgenomen in de NJi databank als effectieve interventie voor kinderen van gescheiden ouders. Eline sluit af: " De trainingen zijn een waardevolle ondersteuning voor ieder kind met gescheiden ouders, en we zien steeds meer kinderen die hun plek vinden en sterker worden door onze hulp."

Meer informatie over onze trainingen?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.