Oplossingen in onderling overleg
In eerste instantie zal de advocaat altijd proberen een juridische procedure te voorkomen door samen met de andere partij te zoeken naar een oplossing in onderling overleg. Dit kan leiden tot afspraken die voor beide partijen acceptabel zijn, zowel op korte als op lange termijn.
Toekomstbestendige afspraken vastleggen
Een familierechtadvocaat heeft de specialistische kennis om belangrijke afspraken vast te leggen in documenten zoals een ouderschapsplan of echtscheidingsconvenant. Deze documenten zorgen ervoor dat de afspraken toekomstbestendig zijn en helpen voorkomen dat er later opnieuw problemen of conflicten ontstaan.
Juridische procedure wanneer overleg niet lukt
Toch lukt het niet altijd om in onderling overleg tot afspraken te komen. In dat geval kan een juridische procedure noodzakelijk zijn. Een advocaat zal je dan bijstaan en vertegenwoordigen in de rechtszaak. Bij familiezaken kun je alleen procederen met behulp van een advocaat.
Kosten van juridisch advies en procedures
Hoewel een oplossing in onderling overleg altijd de voorkeur heeft, biedt een uitspraak van de rechter vaak duidelijkheid voor beide partijen en kan het een definitief einde maken aan het geschil. Het inschakelen van een advocaat of het starten van een juridische procedure kost geld.
Gefinancierde rechtsbijstand en kosten
Ouders met een bepaald inkomen kunnen mogelijk in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand, waarvoor je meer informatie kunt vinden bij de Raad voor Rechtsbijstand. Als je niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, moet je de advocaat zelf betalen op basis van een uurtarief. In sommige gevallen kan je rechtsbijstandverzekering de kosten dekken.
Bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding bieden we informatie en ondersteuning aan ouders die te maken hebben met scheiding. Heb je vragen over het inzetten van een advocaat? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!