Contactverlies

Na een scheiding kunnen kinderen vaak het gevoel hebben tussen hun ouders in te staan. Contactverlies tussen ouders is vaak het gevolg van langdurige conflicten, wat voor kinderen een grote emotionele belasting kan zijn. In dit artikel lees je hoe je als ouder met deze situatie om kunt gaan en wat je kunt doen om het te verbeteren.

Geen contact meer

Kinderen die te maken krijgen met een scheiding hopen vaak dat hun ouders samen blijven, ook al is de relatie tussen de ouders ingewikkeld geworden. Zelfs als er boosheid of gevoelens van verlatenheid zijn, verlangen kinderen naar rust en samenwerking tussen hun ouders. Het is echter belangrijk te begrijpen dat die verantwoordelijkheid niet bij het kind ligt.

Wanneer ouders na de scheiding geen contact meer hebben, is dit verdrietig voor zowel de ouders als voor de kinderen. Het verlies van contact komt vaak door jarenlange ruzies, waarin uiteindelijk iedereen verliest. De ouder die het contact met de kinderen heeft verloren, kan zich machteloos en angstig voelen. Ze zoeken vaak gerechtigheid bij de rechter of instanties, maar zelfs als die ouder ‘gelijk’ krijgt, verandert er meestal weinig. De strijd blijft doorgaan, en kinderen staan in het midden.

Redder en dader

In conflicten die hoog oplopen, is het vaak zo dat familie, vrienden en professionals onbedoeld ook mee gaan vechten. Er ontstaat een situatie waarin de ene ouder als ‘redder’ wordt gezien en de andere ouder als ‘dader’. Dit maakt het voor kinderen heel moeilijk, omdat zij niet kunnen kiezen tussen hun ouders, van beide ouders houden en het conflict niet kunnen oplossen.

Signalen van contactverlies

Contactverlies gebeurt vaak niet zomaar. Er zijn vaak signalen, zoals miscommunicatie, een breuk in vertrouwen en het verlies van wederzijds begrip. Beide ouders zien het conflict vaak vanuit hun eigen perspectief en zijn ervan overtuigd dat ze gelijk hebben. Maar dat ‘gelijk’ lost het conflict niet op — het maakt het juist erger.

Conflict oplossen

Het is belangrijk om te beseffen dat een conflict pas echt opgelost kan worden als beide ouders verantwoordelijkheid nemen voor hun aandeel in het probleem. Alleen samen kunnen jullie de verandering doorvoeren, en dat is uiteindelijk in het belang van jullie kinderen.

Vragen om over na te denken

Sta eens stil bij de volgende vragen:

  • Wat wil je je kinderen meegeven als ze 25 jaar zijn?
  • Wat voor volwassene hoop je dat ze worden?
  • Wat waren ooit de gedeelde waarden tussen jou en je ex-partner?
  • Waar werkte het wel? Wat verbond jullie als ouders?

Deze vragen helpen om uit de dramadriehoek van slachtoffer, dader en redder te stappen. Ze brengen de focus terug naar het gezamenlijke ouderschap, zelfs als de relatie als partners voorbij is.

Bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding bieden we informatie en ondersteuning aan ouders die te maken hebben met scheiding. Heb je vragen over contactverlies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Handige links en documenten

Liever persoonlijk contact?

Stel hieronder je vraag. Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. Je mag je vraag ook via Whatsapp (06 112 59 195) of e-mail (info@kenniscentrumkindenscheiding.nl) aan ons stellen. Ook dan reageren we binnen 2 werkdagen. Of geef ons een belletje op 06 112 59 195, dan krijg je meteen iemand aan de lijn!

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het verplichte veld achternaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.
Het verplichte veld woonplaats is niet ingevuld
Het verplichte veld mijn vraag is niet ingevuld