Grootouders en hun rol bij scheiding

Veel kleinkinderen zien hun grootouders graag. Ze voelen zich geliefd, mogen net wat meer dan thuis en er wordt plezier gemaakt. Wanneer ouders gaan scheiden kunnen kinderen veel steun ervaren aan hun grootouders. Grootouders kunnen een rustpunt zijn voor de kleinkinderen, een veilige haven waar ze even niet bezig hoeven te zijn met de scheiding van hun ouders.

50/50

Het kan voor jou best lastig zijn om ‘geen partij’ te trekken: als grootouders ben je er voor je zoon/dochter. Wees je bewust dat de kinderen die betrokken zijn bij de scheiding 50% van de ene ouder en 50% van de andere ouder zijn. Dus als jij negatief praat over de andere ouder, praat je indirect ook negatief over het kind.

Loyaliteit

Contact met de ex-schoonzoon of -dochter is regelmatig moeizaam, immers wanneer je eigen kind pijn gedaan is wil je de “dader” niet meer zien. Maar die ex blijft wel de vader of moeder van de kleinkinderen. Dat brengt met zich mee dat diegene voor de kleinkinderen erg belangrijk is en dat het belangrijk is dat grootouders positief over die ouder blijven praten. Anders zou de loyaliteit van de kleinkinderen naar die ouder in de knel komen. Door positief te blijven kun je als grootouder ook laten zien dat je geen onderdeel van de strijd bent die tussen ouders speelt, maar dat je een veilige en rustige haven kunt zijn voor de kleinkinderen.

Wel of geen contact

Grootouders die hun kleinkinderen door de scheiding niet meer zien kunnen nog wel laten weten dat ze aan de kinderen denken. Ze kunnen kaartjes en brieven sturen of laten een verjaardagscadeautje bezorgen.

Grootouders die de kleinkinderen nog wel zien merken dat het contact op een andere manier verloopt. Het kan niet meer spontaan want dan zijn de kinderen misschien bij de andere ouder. Er zijn geen gezamenlijk feestjes meer en er is wellicht moeizaam contact met de ex-schoonzoon of -dochter, wat het contact met de kleinkinderen kan verslechteren.

Tips op een rijtje:

  • Zorg dat je er bent voor je kleinkind met een positieve houding over hun beide ouders
  • Wanneer je geen contact mag met je kleinkind, stuur dan wel kaartjes o.i.d. op belangrijke momenten zoals verjaardagen of examens
  • Werk hard aan een fijne band met je kleinkind door leuke uitstapjes of logeerpartijtjes
  • Vraag je kleinkind ook naar het “andere” gezin, toon daar interesse in zonder uit te horen of te oordelen. Daarmee laat je zien dat je ook dat deel wat bij je kleinkind hoort belangrijk vindt
  • Wees loyaal naar je eigen kind maar word geen onderdeel van eventuele strijd met de ex door je kind altijd te blijven verdedigen.

Zoek hulp

Wanneer je geen omgang mag met je kleinkind is het wellicht verstandig om een bemiddelaar in te schakelen. Iemand die gespecialiseerd is in familiaire problemen en generatieconflicten, zoals een mediator. Deze kan op een snelle en efficiënte manier met de ouder(s) en grootouders werken aan een oplossing voor een concreet probleem. Het Kenniscentrum Kind en Scheiding is dagelijks bereikbaar via telefoon, mail of Whatsapp om je verder te helpen. Ook kan je (met je zoon of dochter) een gratis inloopspreekuur bezoeken.

Bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding bieden we informatie en ondersteuning aan grootouders die te maken hebben met scheiding. Heb je vragen over wat jij het beste kunt doen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Ervaringsverhaal

Op deze pagina lees je het ervaringsverhaal van oma Irene, die na de scheiding van haar dochter een mooie rol pakte voor haar twee kleinzoons.

Liever persoonlijk contact?

Stel hieronder je vraag. Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. Je mag je vraag ook via Whatsapp (06 112 59 195) of e-mail (info@kenniscentrumkindenscheiding.nl) aan ons stellen. Ook dan reageren we binnen 2 werkdagen. Of geef ons een belletje op 06 112 59 195, dan krijg je meteen iemand aan de lijn!

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het verplichte veld achternaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.
Het verplichte veld woonplaats is niet ingevuld
Het verplichte veld mijn vraag is niet ingevuld