Een goed begin - Scheiden zonder Schade: wat houdt het in?
Een goed begin is een vervolg op het programma Scheiden zonder Schade, dat eind 2022 is afgerond. In verschillende pilots in Den Haag en Oost-Brabant is tijdens Scheiden zonder Schade gewerkt aan elementen van een nieuwe scheidingsaanpak. Deze aanpak is gericht op het voorkomen van complexe scheidingen en het behouden van contact tussen ouders en kinderen na de scheiding. In Een goed begin werkt het Kenniscentrum Kind en Scheiding in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid samen met andere betrokken partijen verder aan de uitkomsten hiervan. Dat gebeurt tot medio 2025 aan de hand van de volgende pijlers:
- Duurzaam Samenwerken na Scheiding in de praktijk
- Inspiratiesessies
- Website Uitelkaarmetkinderen.nl
- Deskundigheidsbevordering
Duurzaam Samenwerken na Scheiding in de praktijk
Hoe zorgen we ervoor dat ouders na een scheiding toch samen ouders blijven voor hun kinderen? Die vraag staat centraal in deze pijler. In deze pilot gaan we verder met de kansrijke elementen uit de pilot gezinsvertegenwoordiger en de aanbevelingen vanuit de pilot specialist contactverlies van Scheiden zonder Schade. Deze elementen zijn gekoppeld tot één scheidingsaanpak Duurzaam Samenwerken na Scheiding. We informeren en ondersteunen acht professionals, gezinsvertegenwoordigers, op twee pilotlocaties om deze aanpak in de praktijk te brengen en de aandacht bij ouders te richten op de gewenste toekomst voor hun kind. Daarbij wordt gewerkt vanuit vertrouwen en verbinding in plaats van controle en beheersing.
Op de twee pilotlocaties in Haaglanden (Delft Support en Kenniscentrum Kind en Scheiding) volgen we zo’n honderd scheidingstrajecten. Daarbij onderzoekt TNO of de kansrijke elementen uit de pilots van Scheiden zonder Schade daadwerkelijk bijdragen aan het doel om complexe scheidingen te voorkomen en samenwerking tussen ouders te behouden of te herstellen. De casussen lopen tot medio 2025. Daarna zal TNO de onderzoeksresultaten presenteren. Deze resultaten worden opgenomen in de handreiking die Een goed begin oplevert aan het einde van het project, naar verwachting in juli 2025. In de handreiking zal ook een maatschappelijke kosten-batenanalyse staan, waarin wordt beschreven wat de kosten en baten zijn om deze aanpak als gemeente in te voeren.
Inspiratiesessies
Bij een scheiding zijn mogelijk veel professionals betrokken, juridisch professionals, sociale wijkteams en medici bijvoorbeeld. Met de inspiratiesessies willen we zoveel mogelijk professionals kennis laten maken met de zienswijze Duurzaam Samenwerken na Scheiding. We willen hen inspireren om vanuit deze zienswijze te kijken, waarin de focus wordt verlegd van controle en beheersing naar vertrouwen en verbinding. Tijdens deze inspiratiesessies geven we professionals een concreet handelingsperspectief voor verschillende situaties die zich kunnen voordoen bij een complexe scheiding.
In totaal organiseren we 28 sessies van vier uur door het hele land. Hierbij zijn professionals uit de zorg, het recht en het sociale en veiligheidsdomein van harte welkom. Samen gaan zij vanuit een nieuw perspectief naar dezelfde situatie kijken. Aan het einde van de sessie hebben zij handvatten om met ouders een basis van vertrouwen te kunnen creëren voor duurzaam ouderschap. De gesubsidieerde sessies zijn niet meer beschikbaar, maar het is nog steeds mogelijk om inspiratiesessies aan te vragen en in te kopen. Bent u geïnteresseerd in een sessie voor uw organisatie, lees dan de folder of neem contact op via contactSzS@minjenv.nl.
Website Uit elkaar met kinderen.nl
Als ouders gaan scheiden komt er veel op ze af. De website uitelkaarmetkinderen.nl is een centrale plek waar neutrale, betrouwbare en laagdrempelige informatie voor ouders en professionals over relatie- en scheidingsproblematiek te vinden is. Ook biedt het handvatten en (verwijzingen naar) ondersteuning om op een goede manier uit elkaar te gaan. In 2023 wordt er ook gewerkt aan een handreiking en een prototype voor een website die gemeenten deels of in zijn geheel kunnen gebruiken om ondersteuning bij scheidingen aan te bieden. Gemeenten en jeugdzorgregio’s kunnen op basis hiervan zelf functionele keuzes maken, bijvoorbeeld voor informatievoorziening, psycho-educatie of verwijzingen naar lokale en regionale hulpverleners.
Online groep Scheiden zonder Schade
De online groep Scheiden zonder Schade is een besloten online omgeving voor en door professionals in het land die te maken hebben met scheidingsproblematiek binnen zowel het sociaal – als het juridisch domein. De groep is onderdeel van het kanaal Vakmanschap Jeugdprofessionals op 1sociaaldomein.nl. Je kunt hier vragen stellen, ervaringen delen en ook deskundigheidsaanbod onder de aandacht brengen. Zo blijven we met elkaar verbonden en kan de kennisdeling doorgaan.
Aanmelden gaat als volgt:
- Ga naar Scheiden zonder Schade | Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals | 1Sociaaldomein.nl
en vraag op deze pagina via de groene button het lidmaatschap aan.
- Registreer je op Heb jij het antwoord op 1Sociaaldomein.nl?
- Klik op de link in de mail om de inschrijving te bevestigen.