Stap 1: Maak onderling afspraken en breng jullie situatie in kaart.
Nadat je hebt besloten te gaan scheiden, kun je eerst proberen om samen afspraken te maken over de echtscheiding. De meeste koppels lukt het om in goed overleg te scheiden. Uit de praktijk blijkt ook dat afspraken het beste worden nagekomen als deze samen zijn gemaakt.
Denk bijvoorbeeld aan:
Om te kunnen inschatten of jullie afspraken haalbaar zijn en ter voorbereiding op jullie gesprekken bij de mediator/advocaat is het van belang om de belangrijke financiële stukken bij elkaar te zoeken. Denk daarbij aan een jaaropgaven, loonstroken, pensioenoverzicht, polissen, schulden, stukken eigen onderneming en hypotheekoverzicht/huurovereenkomst. De mediator en/of advocaat zal vaak een lijst van benodigde stukken toesturen.
Stap 2: Samen scheiden (mediation)
Lukt het niet (helemaal) om samen afspraken te maken over de echtscheiding? Dan kan een mediator helpen. De mediator bespreekt niet alleen de juridische kant van de (echt)scheiding. Vaak is er ook oog voor de emoties en de verhoudingen tussen beide partners.
De mediator of scheidingsspecialist helpt een oplossing te vinden voor beide partijen. De mediator/scheidingsspecialist vraagt daarna de echtscheiding aan bij de rechter. Kenniscentrum Kind en Scheiding werkt samen met mediators/scheidingsspecialisten die onafhankelijk en onpartijdig te werk gaat.
Stap 3: Of kies voor een advocaat
Is mediation niet mogelijk? Of lukt het niet om samen afspraken te maken over de echtscheiding? Dan biedt hulp van een advocaat uitkomst. Een familierechtadvocaat zal daarbij jou ondersteunen en het gesprek/onderhandelingen aangaan met de advocaat van jouw (ex-)partner. Kenniscentrum Kind en Scheiding werkt samen met advocaten die gespecialiseerd zijn op het gebied van familierecht.
Stap 4: Neem tijdelijke maatregelen
Als je wilt scheiden, moeten er soms zaken geregeld worden die niet zo lang kunnen wachten, zoals de omgang met kinderen of wie van jullie in de woning kan blijven. Wanneer het niet lukt om deze zaken onderling te regelen, kun je via een advocaat een 'voorlopige voorziening' bij de rechter aanvragen. Dat is een tijdelijke maatregel die geldig is voor de verdere duur van de scheidingsprocedure.
Stap 5: Maak de (echt)scheiding definitief
Het aanvragen van een echtscheiding wordt bij de rechtbank gedaan. Dit wordt het 'verzoek om echtscheiding’ genoemd. Hieraan wordt het echtscheidingsconvenant gehecht, waarin alle afspraken staan die jullie hebben gemaakt, inclusief het ouderschapsplan. Het verzoek om scheiding kan alleen door een advocaat worden ingediend bij de rechter. Er zijn twee manieren om een echtscheiding aan te vragen:
- Samen met je partner: ‘Gemeenschappelijk verzoek’
- Alleen, zonder je partner: ‘Eenzijdig verzoekschrift’
Wanneer je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, kan er een hoger beroep worden ingesteld over bijvoorbeeld de omgang met de kinderen. Dit kan binnen drie maanden, hierbij is hebben van een advocaat verplicht. Tot slot wordt de echtscheiding officieel ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit moet uiterlijk binnen zes maanden, nadat de uitspraak vast staat.
Stap 6: Rond de (echt)scheiding af
Heb je samen met jouw partner om een (echt-)scheiding verzocht? Dan geeft de rechter in zijn uitspraak aan dat 'het echtscheidingsconvenant' onderdeel uitmaakt van de 'echtscheidingsbeschikking'. Hiermee bedoelt de rechter dat jouw afspraken (het scheidingsconvenant) hoort bij zijn uitspraak (de echtscheidingsbeschikking). Heb je een eenzijdig scheidingsverzoek gedaan? Dan neemt de rechter een beslissing als alle partijen ‘gehoord’ zijn.Stap 6: Rond de (echt)scheiding af
Stap 7: Laat de (echt)scheidingsbeschikking bijschrijven
De scheiding is officieel als de uitspraak is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Jouw advocaat zal de echtscheiding inschrijven als de beroepstermijn van 3 maanden is verstreken.
Kosten van een echtscheiding
Bij een echtscheiding krijg je in elk geval te maken met advocaatkosten en griffierechten. Kosten zoals van een mediator of advieskosten kunnen hier nog bij komen. Lees meer via deze link.
Meer informatie
Wil je meer weten over de juridische aspecten van scheiding en uitgebreide informatie over bovenstaande stappen? Neem dan contact met ons op of loop binnen tijdens een van onze inloopspreekuren. Er is regelmatig een advocaat of mediator aanwezig om de vragen rechtstreeks te kunnen beantwoorden. Je kunt voor vragen ook terecht bij het juridisch loket.