Wat doet een mediator?
Tijdens mediation komen emoties ruimschoots aan bod, maar worden er ook doelen voor het heden en de toekomst gesteld. Bij alle vraagstukken ondersteunt een mediator. Denk aan zorg voor de kinderen, financiën, bezittingen, pensioenen en het onderhouden van contacten met ex-familieleden zoals bijvoorbeeld opa en oma. Indien nodig worden partijen bijgestaan door een expert. De mediator structureert de gesprekken, legt de gemaakte afspraken vast en zorgt voor het indienen van het verzoek tot (echt)scheiding bij de rechtbank.
Wat kost mediation?
Er zijn kosten verbonden aan mediation. Ouders die onder een bepaalde inkomensgrens vallen, komen mogelijk in aanmerking voor een bijdrage in de kosten: gesubsidieerde mediation. Meer informatie vind je bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Gekwalificeerde mediators
Er bestaat ook een kwaliteitsregister voor mediators. In dit zogenaamde MfN-register zijn gekwalificeerde mediators opgenomen die voldoen aan kwaliteitseisen. Uiteraard zijn deze mediators onafhankelijk en onpartijdig. MfN-registermediators hebben een erkende mediation-opleiding gevolgd en houden hun kennis en vaardigheden continu op peil. Daarnaast zijn MfN-registermediators gebonden aan een bepaalde werkwijze. Een tweede kwaliteitsregister is het ADR-register. Daar kan je nakijken of jouw mediator een ADR-kwalificatie heeft.
Mediator bij onze spreekuren
Bij onze spreekuren werken we ook samen met mediators. Hier kan je je eerste gratis adviesvraag stellen. Klik hier voor onze spreekuuragenda.