Wie heeft ouderlijk gezag?
In Nederland zijn er verschillende manieren waarop ouders met het gezag over hun kinderen worden belast. In het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden beiden ouders automatisch met het gezag belast. Zijn ouders niet gehuwd dan krijgt de (meerderjarige) moeder automatisch het gezag en zal de vader (bij geboorte/erkenning na 1 januari 2023) bij erkenning ook het gezag over zijn kind krijgen. Voor kinderen die voor 1 januari 2023 erkend zijn geldt nog de oude regel, dat ouders het gezag van vader nog apart moeten aanvragen via de rechtbank. Uitzonderingen zijn mogelijk zie daarvoor deze link.
Wat gebeurt er bij scheiding?
Bij een scheiding behouden beide ouders doorgaans het gezamenlijk gezag, wat betekent dat zij samen belangrijke beslissingen voor het kind moeten blijven nemen. Ouders leggen daarbij afspraken over de opvoeding en verzorging van hun minderjarige kinderen vast in een ouderschapsplan. Er kan echter een verzoek worden ingediend bij de rechter om het gezag aan één ouder toe te wijzen, bijvoorbeeld als samenwerking dusdanig problematisch is, dat het handhaven van het gezamenlijk gezag niet in het belang van het kind is.
Gevolgen van eenhoofdig gezag
Wanneer één ouder het eenhoofdig gezag krijgt, heeft deze ouder alleen het recht om belangrijke beslissingen voor het kind te nemen. De gezaghebbende ouder hoeft de andere ouder dan alleen te consulteren (raadplegen) over de belangrijke beslissingen. De andere ouder behoudt wel het recht op omgang met het kind en recht op informatie over het kind.
Ouderlijk gezag en nieuwe partners
Nieuwe partners van ouders hebben niet automatisch gezag over kinderen uit een vorige relatie van hun partner. Hoewel nieuwe partners, stiefouders, een belangrijke rol kunnen spelen in het dagelijks leven van het kind, ligt de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid bij de ouders met gezag. In sommige gevallen kan een stiefouder gezag aanvragen, met name als deze al lange tijd zorgt voor het kind.
Het aanvragen of wijzigen van gezag
Het aanvragen of wijzigen van gezag moet via de rechtbank gebeuren. Dit kan nodig zijn in situaties waarin ouders het gezamenlijk gezag willen regelen, of wanneer een ouder het gezag alleen wil uitoefenen. De rechtbank maakt hierbij altijd een afweging op basis van wat het beste is voor het kind. Het vaststellen of veranderen van ouderlijk gezag kan een complexe kwestie zijn. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en eventueel juridisch advies in te winnen. Voor meer informatie of specifieke vragen kan je altijd contact opnemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met extra uitleg.
Toestemming deelname van kind(eren) aan een kindtraining
Voor deelname van je kind(eren) aan een kindtraining is toestemming van de gezaghebbende ouder noodzakelijk. In het geval je het gezag gezamenlijk uitoefent is het van belang dat jullie beiden toestemming verlenen tot deelname. Als ouders kunnen jullie beiden bij ons informatie opvragen over de inhoud van de training. Lukt het jullie als ouders toch niet om over de deelname overeenstemming te bereiken dan kunnen jullie eventueel met behulp van een advocaat de rechtbank verzoeken om je vervangende toestemming te verlenen tot deelname van je kind(eren) aan de training (artikel 1:253a BW). Let wel deze vervangende toestemming dient concreet voor de betreffende training te worden verleend. Heb je vragen over een dergelijke procedure, dan kun je je aanmelden voor een spreekuur waarbij een advocaat aansluit of kun je contact opnemen met je eigen advocaat.
Is er onduidelijkheid over de vraag of jullie beiden gezag hebben? Bekijk dan het stroomschema ‘Gezag’ op deze pagina.