Ouderschapsplan maken
Ouders die het gezamenlijk gezag over hun kinderen uitoefenen zijn wettelijk verplicht samen een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan is onderdeel van het echtscheidingsplan en dient in ieder geval afspraken te bevatten over:
- Hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt (zorgregeling) en hoe de omgang met de kinderen is geregeld (omgangsregeling);
- Op welke manier je elkaar informeert over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
- De kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie);
- De wijze waarop jullie als ouders de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan hebben betrokken.
Daarnaast is het verstandig ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld op welk adres de kinderen zullen staan ingeschreven, wat je belangrijk vindt in de opvoeding, zoals regels over bedtijd of huiswerk. In het ouderschapsplan kunnen ook afspraken worden gemaakt over de omgang met beide families.
Voor nu en toekomstige situaties
Bij het opstellen van het ouderschapsplan is het belangrijk niet alleen uit te gaan van de situatie zoals die nu is. Het is juist goed nu al rekening te houden met toekomstige situaties. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een van jullie een nieuwe partner krijgt.
Het advies is, als collega ouders, jaarlijks na te gaan of de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan nog passend zijn in jullie situatie. Door de ontwikkeling van de kinderen en de mogelijk veranderende levens van kinderen en ouders kan het zijn dat de afspraken aangepast moeten worden.
Voorbeeld van een ouderschapsplan
Online vind je een voorbeeld ouderschapsplan die je zelf kunt bekijken en waar je zelf alvast over na kan denken. Dit plan kan je meenemen naar je advocaat of mediator die je kan helpen deze verder in te vullen.
Meer weten over het ouderschapsplan? Neem contact met ons op, wij vertellen er graag meer over.