Rouw en verlies bij scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die veel verlies met zich meebrengt. Elk gezinslid rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Dit kan leiden tot onzekerheid en moeilijkheden in de communicatie. In dit artikel wordt het verliesproces tijdens een scheiding uitgelegd, aan de hand van de verliescirkel.

Rouw en verlies bij scheiding

Een scheiding is een vorm van verlies. Het is een grote gebeurtenis die vaak veel onzekerheid en verdriet veroorzaakt voor iedereen die erbij betrokken is. Bij verlies komt altijd rouw kijken: het verdriet om wat verloren is gegaan. Ieder gezinslid rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Dit kan het soms moeilijk maken om elkaar te begrijpen of er voor elkaar te zijn.

Impact van een scheiding

Een scheiding heeft invloed op veel verschillende dingen in het leven. Denk hierbij aan:

  • Verhuizing
  • Er komen twee huizen
  • Nieuwe school of sportclub
  • Hoe vaak je elkaar ziet
  • Familiefeesten en rolpatronen
  • Financiën en vriendschappen
  • Loyaliteit, (zelf)vertrouwen
  • Feestdagen en vakanties
  • Basisgezinsveiligheid en opvoeding

Dus naast het verliezen van je partner-relatie, zijn er meer verliezen die gepaard gaan met een scheiding: je verliest een deel van de tijd met je kinderen, je gezin, hetgeen je als toekomst voor ogen had, vriendschappen en (schoon)familie die veranderen of waar geen contact meer mee is.

De verliescirkel

We gebruiken de verliescirkel, zoals beschreven in de ScheidingsATLAS, om het proces van rouw bij een scheiding te begrijpen. De verliescirkel bestaat uit vijf fasen:

  1. Ontmoeten: Dit is de eerste keer dat je hoort over scheiden, of dat je je eigen gedachten hierover hebt.
  2. Erkennen: Het gaat hier om het erkennen van de scheiding. Het is een feit en je moet het onder ogen zien.
  3. Herkennen: In deze fase herken je de pijn die bij de scheiding hoort, maar soms voel je ook opluchting.
  4. Verkennen: Je begint de nieuwe situatie te verkennen, zoals waar je gaat wonen, hoe vaak je de kinderen ziet, en hoe het gaat met de financiën.
  5. Verbinden: In deze fase voelt het alsof alles weer op zijn plaats valt.

Iedereen in een andere fase

Iedereen die betrokken is bij de scheiding kan zich in een andere fase bevinden. Dit kan het moeilijk maken om elkaar te begrijpen. Soms ga je zelf heen en weer tussen verschillende fasen, en dat is helemaal normaal. Het is belangrijk te weten dat rouw een persoonlijk proces is, en dat iedereen dit op zijn eigen manier ervaart.

Bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding bieden we informatie en ondersteuning aan ouders die te maken hebben met scheiding. Heb je vragen over rouw en verlies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Handige links en documenten

Liever persoonlijk contact?

Stel hieronder je vraag. Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. Je mag je vraag ook via Whatsapp (06 112 59 195) of e-mail (info@kenniscentrumkindenscheiding.nl) aan ons stellen. Ook dan reageren we binnen 2 werkdagen. Of geef ons een belletje op 06 112 59 195, dan krijg je meteen iemand aan de lijn!

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het verplichte veld achternaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.
Het verplichte veld woonplaats is niet ingevuld
Het verplichte veld mijn vraag is niet ingevuld