Over ons

Op deze pagina vind je alle informatie over het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Je leest over het team, je vindt een animatiefilmpje over onze werkwijze, je ziet onze samenwerkingspartners en je leest over de missie, visie en werkwijze. Onderaan de pagina vind je ook informatie over 'Werken bij' en de geschiedenis van het Kenniscentrum.

Iedere scheiding is anders. Sommige ouders zijn in staat om met een klein beetje ondersteuning de juiste stappen te zetten. Anderen hebben meer hulp nodig. Het ene kind vindt zijn of haar eigen weg. Het andere kind heeft hulp nodig om met de scheiding om te kunnen gaan. Welke behoefte ouders en kinderen ook hebben, wij passen ons advies en begeleiding hierop aan. Kenniscentrum Kind en Scheiding helpt kinderen, ouders, hun netwerk en professionals bij een scheiding.

Het team van het Kenniscentrum Kind en Scheiding bestaat uit enthousiaste en betrokken maatschappelijk deskundigen, met kennis van en affiniteit met het thema (echt)scheiding. Onze collega’s bieden spreekuren, bureaudiensten en trainingen aan voor kinderen en ouders. Daarnaast verzorgen zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Binnen het team vervullen collega’s ook de rol van gezinsvertegenwoordiger, stiefcoach, SCHIP-behandelaar en begeleiden zij korte gesprekstrajecten (5G). Het team wordt ondersteund door een secretaresse, een stagiaire en een accountmanager. Samen zetten we ons in om kinderen en ouders zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens en na een scheiding.

Wij werken samen met en verwijzen door naar zorgaanbieders om iedere vraag op maat te beantwoorden en zo nodig goed te verwijzen. Wij blijven dit netwerk uitbreiden.

Met deze professionals werken we samen

Missie en visie

Missie

Kinderen van gescheiden ouders moeten gewoon kind kunnen zijn en zo min mogelijk last ervaren van de scheiding van hun ouders.

Visie

We beperken de negatieve gevolgen van een scheiding voor een kind en het gezin door zo vroeg mogelijk betrokken te worden. We informeren, adviseren, ondersteunen, trainen, begeleiden en verwijzen op een laagdrempelige en niet-veroordelende manier. We zijn er voor scheidende of gescheiden ouders, hun kinderen, professionals en het netwerk om hen heen.

Zo pakken we het aan

Hieronder lees je meer over de concrete werkwijze van het Kenniscentrum Kind en Scheiding, uitgesplitst in 5 elementen.

Versterken

  • We versterken de eigen kracht van de betrokkenen in en rond het gezin. Zo geven we informatie, advies en psycho-educatie tijdens de spreekuren en bureaudienst en bieden we een luisterend oor;
  • We versterken ook de deskundigheid van de professionals in de regio. We geven informatie en advies in specifieke casuïstiek, voorlichting en deskundigheidsbevordering;
  • We informeren een breed publiek via onze website met informatie over scheiden op zowel sociaal en emotioneel als juridisch gebied;
  • Ook ons aanbod aan preventieve interventies voor kinderen en ouders versterkt gezinnen in scheiding.

Activeren

  • Wij werken actiegericht. We doen wat nodig is, denken out of the box en zoeken altijd naar de beste en meest passende mogelijkheden om elk vraagstuk aan te pakken;
  • De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders in een scheiding. Wij activeren en versterken hen op een positieve manier vanuit vertrouwen en verbinding.

Gedreven vanuit passie

  • Ons vaste team van medewerkers én vrijwilligers werkt vanuit grote passie voor het thema scheiden. Alle medewerkers en vrijwilligers zijn gedreven om iedere scheidingssituatie zo goed mogelijk te ondersteunen.

Verbinden

  • We verbinden vraag en antwoord voor betrokken kinderen, ouders, de sociale omgeving en professionals en kunnen, indien nodig, doorverwijzen binnen ons netwerk;
  • We hebben een groot netwerk en verbinden expertises tijdens het leernetwerk, het uniformhulpaanbod, Een goed begin (Scheiden zonder Schade);
  • We verbinden professionals tijdens de deskundigheidsbevordering voor professionals;
  • We verbinden ouders en kinderen tijdens de preventieve interventies voor kinderen en ouders.

Continu leren & ontwikkelen

  • Ons hele team volgt nauw de maatschappelijke ontwikkelingen en vergaart daarbij relevante nieuwe kennis, die vervolgens verder gedeeld kan worden met ouders en professionals;
  • We staan open voor pilots en onderzoeksvragen in samenwerking met bijvoorbeeld TNO of Scheiden zonder Schade.

Werken of stage lopen bij ons?

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding heeft jaarlijks ruimte voor een stagiair. Wij hebben plek voor een stagiair vanaf februari, voor anderhalf jaar: eerst je derdejaars-stage en daarna de vierdejaars. Momenteel hebben wij geen openstaande vacatures voor een baan. Wil jij informeren of er ruimte is voor een stagiair? Mail ons.

Ontstaan Kenniscentrum

Van alle kinderen en jongeren tot 18 jaar heeft bijna 30% gescheiden ouders, of ouders die nooit bij elkaar hebben gewoond. In Haaglanden zijn er ruim 74.468 kinderen met gescheiden ouders. Ieder jaar komen er landelijk ongeveer 86.000 kinderen bij die horen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding opende op 15 mei 2017 haar deuren. Toen waren er twee spreekuren en een bureaudienst die een aantal uur per week beschikbaar was. Het Kenniscentrum is opgezet vanuit innovatiebudget van Jeugdformaat en Schoolformaat. In februari 2018 bracht de commissie Rouvoet het adviesrapport Scheiden zonder Schade uit waarin één van de adviezen een scheidingsloket in alle gemeenten was. Het Kenniscentrum was hierin een voorloper. Sinds 2019 wordt het Kenniscentrum gefinancierd door negen gemeenten in Haaglanden, is er dagelijks een spreekuur en zijn de medewerkers op werkdagen de gehele dag bereikbaar voor vragen en advies.

Liever persoonlijk contact?

Stel hieronder je vraag. Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. Je mag je vraag ook via Whatsapp (06 112 59 195) of e-mail (info@kenniscentrumkindenscheiding.nl) aan ons stellen. Ook dan reageren we binnen 2 werkdagen. Of geef ons een belletje op 06 112 59 195, dan krijg je meteen iemand aan de lijn!

Het verplichte veld voornaam is niet ingevuld
Het verplichte veld achternaam is niet ingevuld
Het veld e-mailadres bevat geen geldig e-mailadres. Noteer hier een bestaand e-mailadres.
Het verplichte veld woonplaats is niet ingevuld
Het verplichte veld mijn vraag is niet ingevuld