
In gesprek gaan
Goed met elkaar praten en samenwerken is belangrijk voor nieuwe partners in samengestelde gezinnen. Door al vroeg in de relatie belangrijke onderwerpen te bespreken, kunnen de nieuwe partners zorgen voor een stabiele en liefdevolle omgeving voor hun (stief-)kinderen. Praat bijvoorbeeld over welke rol je pakt in de opvoeding van elkaars kinderen, financiën, opvoedingsstijlen, je eigen relatie, contact met ex-partners, de rolverdeling tussen ouder en stiefouder en de omgang tussen kinderen en stiefkinderen.
Al deze onderwerpen komen aan bod in een stiefplan, waar onze stiefcoaches je bij kunnen helpen. Verder is het voor het kind fijn als er positief over de biologische ouders wordt gesproken. Zo help je een kind een loyaliteitsconflict te voorkomen en bied je veiligheid en stabiliteit.

Gesprekswaaier samengestelde gezinnen
Als onderdeel van de campagne lanceert het Kenniscentrum Kind en Scheiding een gesprekswaaier voor nieuwe partners in samengestelde gezinnen. Wendy van Vliet: ‘Dit jaar hebben wij vanuit het Kenniscentrum onderzoek gedaan naar hoe je nieuwe partners in samengestelde gezinnen op een preventieve manier kan informeren en bewust kan maken van de uitdagingen in een nieuwe relatie. Het resultaat hiervan is een gesprekswaaier voor nieuwe partners in samengestelde gezinnen. In de gesprekswaaier vind je informatie en opdrachten die je samen als nieuwe partners kunt doen. Wij hopen dat nieuwe partners de opdrachten met plezier samen uitwerken en zo goede afspraken met elkaar maken over allerlei thema’s zodat hun samengesteld gezin slaagt. Deze waaier is te downloaden op onze site (scroll naar beneden) én zijn, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar tijdens onze spreekuren.
Stiefcoaching
Een samengesteld gezin is mooi en vraagt tegelijkertijd om veel aanpassingen het uitspreken van verwachtingen en goede communicatie. Door alle hectiek en drukte valt het niet altijd mee om als opvoeder bij elkaar te checken of je qua opvoeding op één lijn zit, maar ook of er genoeg aandacht voor elkaar is.
Een stiefcoach kan helpen onderwerpen te bespreken die je misschien moeilijk vindt. De stiefcoach denkt mee in het zoeken naar oplossingen. Ouders kunnen in samenwerking met de coach een stiefplan maken, wat een hulpmiddel kan zijn om beter te communiceren met partner en kinderen. Een traject bij een stiefcoach bestaat ongeveer uit vijf gesprekken.
Wil je hulp van een stiefcoach of ondersteuning bij het maken van een stiefplan? Neem contact op, of bezoek één van de inloopspreekuren waar de stiefplancoach aansluit voor gratis advies.