Artikel gemeentenieuws Westland: 'Help, we gaan uit elkaar, wat moeten we doen?'

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023

Gemeentenieuws Westland heeft een interview gedeeld met Wendy van Vliet van het Kenniscentrum Kind en Scheiding. De tekst van het interview en de link delen we hieronder. 

“Help, we gaan uit elkaar, wat moeten we doen?”

Een op de drie getrouwde stellen scheiden in Nederland. Als er kinderen zijn, kunnen zij zich onzeker voelen door de scheiding. Gemeente Westland vindt het belangrijk dat kinderen veilig opgroeien en dat er hulp is. Voor de kinderen én voor de ouders, en het liefst zo vroeg mogelijk. Deze hulp biedt het Kenniscentrum Kind en Scheiding, waar de Gemeente mee samenwerkt. Wendy van Vliet, accountmanager bij Kind en Scheiding: “Kinderen zijn heel flexibel. Ze wennen bijvoorbeeld snel aan het wonen in twee huizen. Maar wij horen ook dat sommige kinderen zich afvragen of papa of mama ook kunnen stoppen met van hen te houden, omdat zij niet meer van elkaar houden.”

Van Vliet: “Als u gaat scheiden of denkt over een eventuele scheiding kunt u bij ons terecht. Bijvoorbeeld bij vragen over het hoe om te gaan met het ouderschap na de scheiding of als de communicatie moeizaam verloopt. Het is belangrijk om de kinderen hier niet bij te betrekken. Om u hierbij te ondersteunen hebben we dagelijks gratis spreekuren en zijn onze medewerkers op werkdagen telefonisch bereikbaar voor vragen en advies. Wij bieden ook trainingen voor kinderen, ouders en professionals.”

Training

Een van de trainingen voor ouders van Kind en Scheiding is ScheidingsATLAS. Tijdens deze training behandelen ze zes thema’s, waarvan één dat scheiden een verlies is en dat rouw daarbij hoort. Van Vliet: “Het rouwproces is voor de één anders dan voor de ander. Als u bijvoorbeeld al verliefd bent op een ander en uw ex-partner is nog alleen, dan zit u beide in een andere fase. En voor kinderen is dit ook weer anders. Hoe u hier mee om kunt gaan leert u in deze training. Maar u leert ook hoe u het beste kunt communiceren met uw ex-partner zonder de kinderen erbij te betrekken. We bespreken ook welke opvoedstijlen er zijn. We sluiten de training af met hoe u tijdens een scheiding in balans kunt zijn. Zodat u naast uw zorgen, ook een leuke ouder kunt zijn als de kinderen bij u zijn.”

Samenwerking met Gemeente Westland

De gemeente wil voorkomen dat u bij een scheiding in een complexe situatie terecht komt. Dat doet u er door er vroeg bij te zijn en contact op te nemen met het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Van Vliet is blij met de samenwerking met de Gemeente: “Wij spreken u aan het begin, als u net gaat scheiden of twijfelt over uw relatie. Als u worstelt met vragen als: Help, we gaan uit elkaar, wat moeten we doen? Hoe moeten we het de kinderen vertellen of hoe moeten we het financieel of juridisch regelen? Het is fijn dat we korte lijntjes hebben met de gemeente. Want als er meer begeleiding nodig is of grotere vraagstukken zijn, kunnen we doorverwijzen naar het Sociaal Kernteam Westland van de gemeente. Dan gaat het vaak om opvoedvragen. Bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding houden wij ons bezig met de scheiding en het voorkomen dat mensen in een complexe situatie terecht komen.” 

Buddy’s voor kinderen

Tijdens de spreekuren spreken wij de kinderen zelf niet vaak, maar ze kunnen wel bij ons terecht. Bijvoorbeeld door het volgen van een training of we verwijzen ze door naar een buddy. Zo’n buddy is een jongere die zelf ook een scheiding meemaakte. Zij kunnen de kinderen helpen bij vragen of meedenken in lastige situaties” 

Werk samen

De boodschap die Van Vliet mee wil geven als u gaat scheiden: ”Als u gaat scheiden vallen alle zekerheden weg. Er spelen zaken als: waar gaan we wonen, hoe gaan we het met de kinderen regelen, wat betekent het financieel voor mij? U bent nu ex-partners, maar het is belangrijk om samen plannen te maken over het ouderschap. Zorg samen voor een gezamenlijke visie op ouderschap. Werk samen als ex-partners en collega-ouders. Het is belangrijk dat jullie kinderen zo lang mogelijk kind kunnen blijven. Heeft u vragen of zorgen, twijfel dan niet en neem contact met ons op. Het is juist krachtig om op tijd om hulp te vragen.”

U kunt dagelijks bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding terecht op het spreekuur of telefonisch via 06 – 11 25 91 95. Kijk op kenniscentrumkindenscheiding.nl/contact voor meer informatie.

Dit artikel is eerder verschenen in gemeentenieuws Westland. Lees het hier.

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.