Column #2 van Sascha: over haar rol als maatschappelijk deskundige

Gepubliceerd op: 14 augustus 2023

Vorige maand kwam de eerste column over mijn eigen ervaring met gescheiden ouders online. Ik vind het mooi om te zien dat mijn column goed is ontvangen en dat mensen mijn verhaal als helpend ervaren. In deze column vertel ik jullie over mijn werk bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding als maatschappelijk deskundige. Bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding kun je terecht voor verschillende vormen van ondersteuning. Denk aan een laagdrempelig telefonisch advies, het bezoeken van een gratis spreekuur of het volgen van een training. 

Tijdens mijn opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening, merkte ik al dat ik iets wilde doen op het gebied van scheidingen mede door mijn eigen ervaringen. Na wat research op internet kwam ik terecht bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Wat was ik blij dat ik hier mijn afstudeerstage- en onderzoek mocht doen. Ik heb onderzoek gedaan naar de wijze waarop ouders gemotiveerd kunnen worden in het naleven van de omgangsregeling, zodat het belang van het kind centraal staat.  Na het positief afronden van mijn studie kon mijn carrière beginnen en werk ik inmiddels alweer drie jaar bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding. 

In deze column neem ik jullie mee in mijn week bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding en de werkzaamheden die daarbij komen kijken. Op de maandagochtenden en vrijdagochtenden begin ik de dag vaak met het verzorgen van een spreekuur, op wisselende plekken in en rond Den Haag. Bij deze spreekuren is er ook een mediator, een advocaat, een kinderpsycholoog, een Kindbehartiger of een emotietherapeut aanwezig. Ouders, het netwerk van het gezin en/of de professionals kunnen tijdens dit half uur durende spreekuur vrijblijvend advies vragen rondom hun situatie. Dit kunnen vragen zijn als: hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden? Welke juridische stappen kan ik nog ondernemen? Welke tips zijn er om mijn kinderen te ondersteunen? Is mediation passend voor ons? 

Naast het spreekuur geef ik meerdere keren per week de kind trainingen: de Stoere Schildpadden en de Dappere Dino’s. De trainingen Stoere Schildpadden (4-6 jaar) en Dappere Dino’s (6-8 jaar) creëren een ondersteunende groepsomgeving, waarin kinderen onder begeleiding van speciaal opgeleide trainers leren omgaan met problemen en emoties rond de scheiding van hun ouders. Als ik kijk naar hoe de kinderen de training starten en na 12 bijeenkomsten eindigen, zie en hoor ik echt een verschil. Veel kinderen zitten beter in hun vel en durven meer te praten over hun gevoel. Als dit er vroeger ook was geweest, weet ik zeker dat ik hier ook veel baat bij zou hebben gehad. Je wordt erkend en je hoort van andere kinderen dat je niet de enige bent met gescheiden ouders. 

Verder geef ik ook regelmatig ScheidingsATLAS aan ouders. Dit is een preventieve training van twee bijeenkomsten van drie uur die ik samen met een collega geef. Deze training is vooral gericht op het ondersteunen van ouders na een scheiding, maar ook informeren wij de ouders en geven wij tips over hoe zij hun kinderen kunnen ondersteunen. Ouders krijgen daarnaast ook handvatten over de communicatie met de andere ouder en nemen we ze mee in het rouw- en verlies proces dat bij een scheiding komt kijken. 

Het is ontzettend mooi en dankbaar werk, waarbij ik hoop nog lang ouders en kinderen te mogen helpen in hun proces. Elk zaadje dat kan worden geplant, is er een. Scheidingen kunnen we niet voorkomen, maar door preventief hulp in te zetten, kunnen veel problemen worden voorkomen. Het volgen van deze trainingen gun ik elke ouder en elk kind, zodat ze zich gehoord voelen en handvatten meekrijgen, waardoor hun draagkracht weer groter mag worden dan hun draaglast.

Ben je benieuwd naar wat we nog meer doen?
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.